Psyllium

21. july 2013 at 21:43 | Chloe
black and white, hand, photo, pills


Psyllium je velmi zdravý přípravek skládající se z obalů semene indického jitrocele, které obsahují v podstatě jenom vlákninu. V žaludku jsou schopny zvětšit svůj objem až 40 krát - vytvoří se gel.
Zaprvé to docela zasytí - nemáte hlad a nekručí vám v břiše.
A za druhé také čistí trávicí ústrojí, napomáhá odstraňování škodlivin z těla a podporuje správné vyprazdňování a změkčuje stolici.
Psyllium jsou také v podobě sušenek též od dr. Popova. Jsou dobré, nízkotučné a hlavně výborně zasytí. Také dělají chléb, tyčinky a tablety.

Dávkování
Psyllium užíváme nejlépe nalačno ráno, popřípadě i večer. Asi 20-30 minut před jídlem. Účinek této vlákniny se dostavuje po 8-12 hodinách. Psyllium zvětšuje svůj objem, přičemž absorbuje vodu. Při tomto bobtnání tedy potřebuje vláknina dostatečné množství tekutiny, proto ho při tužší stolici zapíjíme důkladněji, při řidší stolici, kterou potřebujeme naopak zahustit, zapíjíme psyllium méně. Při užívání vlákniny Psyllium je nutné dodržovat pitný režim a doplňovat tekutinu po celý den. Nejvyšší doporučené denní dávky u dospělé osoby je 4-5 čajových lžiček (max. 12 g - toto množství aplikovat spíše vyjímečně)
Jak to funguje?
Semena jitrocele indického z čeledi Jitrocelovitých obsahují rozpustnou vlákninu ve formě slizu. Ta v trávicím traktu po požití nabobtná obsaženou vodou a zvětší svůj objem. Na vyšší objem náplně reagují střeva zvýšeným pohybem, dojde k urychlení a usnadnění průchodu potravy. Opakované užívání obvykle příznivě ovlivňuje stolici co do množství, konzistence a frekvence. Semena jitrocele indického pomáhají i proti vzniku hemeroidů, vychlípenin tlustého střeva a rakoviny tlustého střeva. Mohou také snižovat hladinu cholesterolu.

Kde se vláknina nejvíce vyskytuje?
Běžným a nejdostupnějším zdrojem vlákniny je ovoce, zelenina, celozrnné výrobky, obilné vločky a otruby. Naopak chudé na vlákninu je maso, mléčné výrobky a cukrovinky. Psyllium je vhodným doplňkem, schopným nahradit chybějící vlákninu v potravě.
Příprava vlákniny Dr. Popov
Dáte si dvě lžičky do 250 ml vody a rozmícháte (nesmí se to nechat moc dlouho, protože se to potom změní v hustý gel, který se nedá pít). Místo vody je možné použít ovocnou šťávu nebo džus. Psyllium má hodně odpornou chuť, takže jsem všude četla, že v takovém jablečném džusu se ta chuť pak ztratí. Ihned po požití vypijte plnou sklenici vody - asi 0,25 l.
V žaludku to trochu nabobtná a nebudete mít potom hlad ani se vám nenafoukne břicho. Důležité je, že nemá žádné kalorie, vláknina je totiž v žaludku nestravitelná, proto se normálně vyloučí. Tuto proceduru provádějte ráno a pak večer. Pro docílení žádaného účinku užívejte Psyllium alespoň tři dny. Konzumujte vždy v mokrém nebo nabobtnalém stavu.
 

Be the first one to judge this article.

Comments

1 Andee Andee | Web | 22. july 2013 at 2:00 | React

Takže sis ho koupila?? Miluju když někdo dá na mé rady... Taky to mám v plánu, už jsem ho jednou měla a to co píšou je pravda, ačkoli žaludek jsem po tom zrovna plnej necítila :-D

2 Katie~ Katie~ | Web | 22. july 2013 at 7:56 | React

Zaujímavé. Čo sa týka vlákniny, tak si mi pripomenula, že by som sa s nou mala mierniť :X

3 † Bubble † Bubble | Web | 22. july 2013 at 8:04 | React

Měja sem kontrolu Affs, ale to neva, už tě tam mám zpátky. ;)

4 Eve* Eve* | Email | Web | 22. july 2013 at 9:14 | React

Pořád nad ním přemýšlím a nevím, jestli si ho koupit. :/

5 verrone verrone | Email | Web | 22. july 2013 at 12:19 | React

no super.. teraz už mám dôvo si ho kúpiť! :) kde si ho kupovala zlato?

6 SHC** SHC** | Email | Web | 22. july 2013 at 14:07 | React

Můj nový blog zde> http://lifestyle-proana.blog.cz/ < :))

7 Andee Andee | Web | 22. july 2013 at 14:27 | React

tak to jsem ráda že v tom nejsem sama :-D vážně to byl celkem blbej nápad v takovou denní dobu, ale doufám, že mě to neodradilo pro příště :-D

8 Zoey* Zoey* | Web | 22. july 2013 at 14:58 | React

Nikdy jsem to nezkoušela ;) ale doma to mám :D

9 catarinna catarinna | 22. july 2013 at 17:47 | React

ja to užívam, ale že by to malo také úžasné účinky, nemôžem povedať ...

10 Emm Emm | Web | 22. july 2013 at 19:02 | React

Zajímavé. Možná to taky zkusím.

New comment

Log in
  Don't you have your own web yet? Create it for free on Blog.cz.
 

Actual articles

Advertisement